Moussaka – siinä on ruoka josta minä vaan tykkään. Jo sana tuo mieleen verkkaiset lomapäivät etelän lämmössä. Joskus niin verkkaiset että tuntuu harmilliselta kun joutuu ottamaan uikkarit pois ja laittamaan ihan vaatteet päälle kun lähtee rantapäivän jälkeen etsimään ruokapaikkaa. Tuoksuvien lomamuistojen innoittamana ryhdyin taannoin kokkaamaan moussakaa kotona, ja totesin pian että lomakohteen kokki ei ollut todellakaan viettänyt rentoa rantapäivää vaan ahertanut hellan äärellä. Kaikki kunnia ja kiitos siitä hänelle, koska moussaka on ihan älyttömän hyvä ruoka. Ihana  lohturuoka syödä, eikä sen ole tarkoituskaan olla kaunista ja nätisti lautaselle aseteltua. Vaan uhkean rehevää laatikkoa joka höyryää lautasella, tuoksuu juuri niiltä etelän muistoilta ja ravitsee samalla mielen ja ruumiin.  

Älkää säikähtäkö tätä esipuhetta  tai valkokastiketta– tämän ruuan valmistus on paljon yksinkertaisempaa kuin esimerkiksi lasagnen. Pisin aika menee vihanneksien paistamiseen, kasattavia osiakin on paljon vähemmän. Valkokastikkeenkin voi korvata esimerkiksi ricotta- fetajuusto- seoksella.  Arki- iltojen pelastukseksi voit tehdä moussakan myös paistamista vaille edellisenä iltana, ja töistä tultua nosta vuoka uuniin.  Siinä vaiheessa kun olet ehtinyt vaihtaa vaatteet ja kattaa pöydän, ruoka alkaa olla valmista.

Tarvitset seuraavat ainekset

500g                    karitsan jauhelihaa

400g                    munakoisoa

400g                    kesäkurpitsaa

400g                    (keitettyjä) perunoita

1 kpl                    sipuli

4kpl                     isoja valkosipulinkynsiä

2kpl                     tomaatteja

3rkl                      tomaattipyrettä

½ tl                      suolaa

½ tl                      mustapippuria

1rkl                      kuivattua oreganoa

½ dl                     tuoretta persiljaa silputtuna

Valkokastike

1/3 dl                  oliiviöljyä

3/4dl                   vehnäjauhoja

5dl                       maitoa

1tl                        suolaa

½ tl                      mustapippuria

1kpl                     muna

50g                      vuohenmaitojuustoa murusteltuna

Lisäksi oliiviöljyä paistamiseen

Ensin - viipaloi munakoiso, kesäkurpitsat ja perunat noin puolen sentin siivuiksi. Pitkittäin tai poikittain, mikä tuntuu parhaimmalta omaan vuokaan. Jos käytät raakoja perunoita, viipaloi vähän ohuempia.Kuumenna pannulla tilkka öljyä ( tarvittava määrä riippuu pannustasi) ja paista munakoiso ja kesäkurpitsaviipaleita molemmin puolin kunnes saavat hieman väriä pintaansa.  Munakoiso imee öljyä kuin sieni, joten sen kanssa olen usein käyttänyt teflonpannua johon ei tarvitse ollenkaan laittaa öljyä.

Valmista sitten lihakastike - Hienonna sipulit ja kuutioi tomaatti. Ruskista ensin jauheliha öljyssä, lisää sitten sipulit. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää tomaattipyree, tomaattikuutiot ja mausteet paitsi persiljasilppu. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai oreganoa. Lopuksi lisää persiljasilppu ja nosta liedeltä.

Lopuksi valmista valkokastike -  Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja vispilän kanssa sekoita joukkoon jauhot. Vatkaa seoksen joukkoon vähän kerrassaan lämmitetty maito. Kiehauta ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. Kastiketta kannattaa vatkata koko ajan jottei se pala pohjaan ja mahdolliset kokkareet katoavat.  Nosta kattila liedeltä ja lisää murusteltu juusto. Tähän voi raastaa mitkä tahansa juustonkannikat joille ei tunnu olevan muuta käyttöä.  Anna kastikkeen jäähtyä hetki ja sekoita muna hyvin joukkoon.

Kokoa uunivuokaan kerroksittain kesäkurpitsa/ munakoiso/ perunaviipaleita ja lihaseosta. Kuorruta koko komeus valkokastikkeella. Tähän asti voit tehdä ruuan edellisenä päivänä valmiiksi. Paista moussakaa 200C noin 40 minuuttia. Anna vuoan vetäytyä vartin verran ennen tarjoilua.