Lomamatkoilla eräs parhaimmista jutuista on käydä paikallisissa kaupoissa katsomassa mitä paikalliset ostavat, syövät ja juovat. Elävät sitä arkielämäänsä. Haistella minkälaista leipää siellä syödään ja tietysti maistaa! Maistaa ihan kaikkea ihanaa mitä ravintoloissa ja kahviloissa on tarjolla. Monasti olen matkoilla harmitellut kuinka ihmiselle on annettu vain yksi vatsalaukku - vaikka tarjolla on niin paljon syötävää.  

 

Muutama kesä sitten kävin perhelomalla Kreetalla, ja koin salamarakkauden. Sellaisen kuuman lomaromanssin kreetalaisen ruokakulttuurin kanssa, ja sen seurauksena matkalaukut täyttyivät hunajapurkeista, öljypulloista, kuivatusta oreganosta ja muista mausteista. Eivätkä ne suinkaan olleet tuliaisia kaikki. Olisi pitänyt tuoda viiniäkin, Alkon kreetalaisten viinien valikoima ei tee oikeutta paikalliselle viinikulttuurille. 

 

Mutta asiaan - Kreetalla syödään lihaa harvakseltaan, ja jos on lihaa niin se on usein lammasta eli karitsaa. Tämä tuokin meidän aiheeseemme. Esimerkiksi tällainen tuoksuva uuniruoka on mitä parasta - ja helpointa ruokaa viikonloppuna kun on aikaa antaa padan olla uunissa useamman tunnin. Itse käytän tässä mielellään kaulakiekkoja. Kiekoissa on lihan mukana rasvaa, sidekudoksia ja luuta jotka antavat ruokaan ihanan täyteläistä makua. Kyllä se ennenvanhaan tiedettiin että paras liha on luun vieressä! Toinen hyvä kohta ovat paistista tai viulusta "osso bucco"- tyyliin leikatut kiekot joissa on luu keskellä. Niihin kannattaa tehdä kolme viiltoa ulkoreunoille, näin kiekot pysyvät kypsyessään suorina. 

 

Tarvitaan neljälle

 

4-5 kpl paistikiekkoja TAI

8 kpl kaulakiekkoja 

7-8 kpl kiinteitä perunoita 

3 kpl tomaatteja kuutioina tai purkillinen kuorittuja (kirsikka)tomaatteja

2 sipulia

6 valkosipulinkynttä

suolaa, pippuria, oreganoa, oliiviöljyä

 

Tee näin

 

Kuori ja lohko perunat lohkoiksi. Kuullota ohuiksi lohkoiksi leikattu sipuli ja puolikkaat valkosipulinkynnet öljyssä.  Lado perunat vuokaan limittäin lihakiekkojen kanssa ja levitä päälle kuullotetut sipulit ja tomaattikuutiot. Mausta kokonaisuus suolalla, mustapippurilla ja runsaalla oreganolla (1-2rkl). Lisää vettä sen verran että ainekset juuri ja juuri peittyvät.  Laita kansi päälle ja nosta vuoka uuniin 150C / 2-3 tuntia. Lisää vetta tarvittaessa vähän kerrallaan. Kypsästä lihasta luu irtoaa helposti ja siististi.  Tarjoile murennetun fetajuuston kanssa.