Historiallisista syistä lampaan syönti kuuluu suomalaiseen kevääseen ja pääsiäisenviettoon. Kuitenkin Suomessa lampaan "sesonki" eli aika jolloin kotimaista karitsaa olisi esiten tarjolla on syksy, kun kevättalvella syntyneet karitsat alkavat olla teuraskokoisia ja katraat tulevat laitumelta sisään. Sellainen koko kesän laiduntanut karitsa onkin erityisen herkullista ja silloin kannattaa viettää oikein lampaansyöntiviikkoja. Mutta nyt onkin vielä kevät ja pääsiäinen aivan nurkan takana. Joten pysytään aiheessa. Muutama vuosi sitten matkustin kotipuoleen viettämään pääsiäistä kahden isäni kanssa. Koska päiville oli varattu paljon ohjelmaa eikä keittiö remontin takia ollut aivan täydellisessä iskussa, päädyin ostamaan työpaikan ruokalan myyjäisistä ison rasiallisen isoja lammaspullia, laatikollisen valkosipuliperunoita ja levyn verran rahkapiirakkaa. Hyvää oli ja vähällä päästiin sillä kerralla ruuanlaiton kanssa. 

karitsanviulu.jpg

Useampana vuonna olen luottanut perinteiseen vaihtoehtoon ja laittanut karitsanpaistin uuniin. Siihen vielä valkosipuliperunat seuraksi ja kaikki herkut tarjotaan minttuhyytelön kanssa. Kuten monesti ruuanlaitossa, tässäkin kohden yksinkertaiset asiat ovat hyviä asioita. Hyvä, kunnolla marinoitunut liha jota ei paisteta ylikypsäksi vaan mehevän ruusunpunaiseksi onnistuu parhaiten lämpömittarin kanssa. Kun sisälämpömittari näyttää 65C kannattaa ottaa paisti pois uunista ja kääriä folioon lepäämään. Liha jatkaa kypsymistä folion sisällä ja on kyllä varmasti kypsää, ei kuitenkaan vielä ylikypsää ja kuivaa. 

Tarvitaan karitsanviulu eli paisti noin 2,5 - 3kg

Lihan marinointiin tarvitset: 2dl punaviiniä, yksi pesty sitruuna, 2 dl öljyä, 5 valkosipulinkynttä, 1 rkl kuivattua rosmariinia 1 rkl kuivattua timjamia  2tl suolaa, mustapippuria.

Nosta liha isoon muovipussiin ( pakastepussi tai paistopussi ovat käteviä) ja lisää pussiin marinadin ainekset. Raasta sitruunasta keltainen osa, purista mehu ja pistä vielä puolikkaat mukaan pussiin. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Sulje pussi tiiviisti, pyörittele lihaa pussissa niin että siinä on marinadia ja mausteita joka puolella eikä pussissa ole ilmaa. Nosta viileään marinoitumaan 1- 2 päiväksi. Käy muutaman kerran pyörittelemässä viulua niin että se varmasti maustuu kauttaaltaan. 

Ota liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen uuniin laittamista. Laita uunia lämpiämään 125C. Ota liha marinadista, paina pienellä terävällä veitsellä lihaan viiltoja ja työnnä niihin muutama kuorittu valkosipunlinkynsi ja rosmariinin / timjaminoksa. Nosta liha paistopussiin, suolaa ja pippuroi kauttaaltaan. Työnnä paistomittari paksuimpaan kohtaan, niin ettei se osu luuhun ja paista 125C asteessa kunnes sisälämpötila on 65-70C. Nosta paisti uunista ja kääri folion sisään lepäämään puoleksi tunniksi ennen tarjoilua.