Ruokatrendeissä nyhtö on ilmeisesti kokenut saman kohtalon kuin mozzarellasalaatti vuosikymmen sitten – kun kaikki syövät sitä, se ei ole enää muodissa. Mutta eipä anneta sen häiritä, minä tykkään edelleen mozzarellasalaatista ja nyhtö on aivan mahtava – ja mahtavan helppo tapa käyttää herkullisesti hieman edullisempia ruhonosia.

Samoin kuin possun nyhtöliha, karitsan paras pala nyhdettäväksi löytyy ruhon etuosasta.  Lavassa ja niskassa on takapäähän ja paisteihin verrattuna enemmän sidekudoksia, luuta ja rasvaa jotka antavat lihaan makua. Kuten vanha kansa tapaa sanoa, paras liha on todellakin luun vieressä. Monissa ohjeissa neuvotaan käyttämään luutonta paistia, ja joo, kyllähän sitä paistiakin voi tähän käyttää. Mutta luun pitäminen mukana kannattaa ehdottomasti.

Nyhtöä miettiessä kannattaa varata aikaa valmisteluihin ja paistamiseen, mielellään jopa kinkun tyyliin jättää liha yöksi uuniin.  Kunnollisella valmistelulla varmistat että liha on suussasulavan pehmeää ja maut ja mausteet ovat imeytyneet siihen täydellisesti.  Helppoahan tähän ruuan valmistus on, maustat lihan ja laitat uuniin.  Nostat valmiin lihan pois uunista, nostat puhtaat luut pois ja haarukalla riivit lihan nyhdöksi.  Ja sitten syömään! Meillä tehtiin karitsanyhtö- pitaleipiä muutama vuosi sitten kesäisille syntymäpäiväjuhlille.  Hyvin upposivat kaikenikäiseen porukkaan, enkä ihmettele yhtään. Minä olin keittiön puolella täyttämässä leipiä ja ihan viran puolesta jouduin maistamaan muutaman leivän. Ja vielä yhden eri soosilla... Hyvä että jäi vieraille tarjottavaksi yhtään! :-)  

Herkkuherkkukaritsanyhtöön tarvitaan kuitenkin seuraavat ainekset:

2kg luullista lihaa tai 1,5kg luutonta (yksi karitsanlapa tai niskaa tai potkaa) 

5dl kiehuvaa vettä

4 salottisipulia kuorineen halkaistuna

6 valkosipulinkynttä  halkaistuna

1 porkkana kuorittuna ja paloiteltuna

10 maustepippuria

1 laakerinlehti

2tl suolaa

Nosta liha huonenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista eli vähintään tunti, mielummin kaksi tuntia ennenkuin ryhdyt toimeen. Kokonainen lapa kannattaa pistää vähintään kahteen osaan niin että se mahtuu pataan. Ruskista lihapalasi joka puolelta kauniin ruskeaksi. Tämä ei ole pakollista, yhtä hyvin voit nakata lihat pataan sellaisenaan, rasvapuoli ylöspäin. Olen tehnyt nyhtöä myös paistopussissa, siinä saa ehkä helpommin lihaa pyöriteltyä liemessä jos sattuu olemaan käsillä vain iso pata tai uunivuoka.

Mutta – kuullota sipuleita ja porkkanaa hetki pannulla öljytilkassa, ne saavat kuullottamisesta ihanaa syvää makua.  Nosta sipulit ja porkkanat pataan lihojen päälle,  lisää mausteet. Huuhtele paistinpannu kuumalla vedessä ja kaada se pataan.

Laita kansi päälle ja nosta 150C uuniin vähintään neljäksi- viideksi tunniksi, mielellään yön yli. Minulla on uunissa ajastin, ja monesti olen laittanut padan illalla uuniin, ajastanut siihen neljä tuntia ja aamulla nostanut padan uunista. Näin liha on hyvin ehtinyt jälkilämmössä hautua.  Ennen nukkumaanmenoa käy katsomassa että padassa  riittää nestettä eikä liha kuivu yön aikana.

Nosta liha padasta ja riivi nyhdöksi. Jos olet käyttänyt luullista karitsaa, luiden pitäisi irrota lihasta puhtaina.  Jo nyt olet valmis aterioimaan, mutta kannattaa malttaa vielä hetkinen, levittää nyhtö vuokaan ja pistää 200C uuniin 15-20minuutiksi. Näin lihaan tulee ihanaa rapeutta.  Älä kuitenkaan polta tätä herkkua enää tässävaiheessa, vaan lorauta vuokaan lientä pikkukauhallinen kerrallaan ja  sekoittele lihaa puolivälissä.  Lihaa kannattaa maistella ennen uuniinlaittoa ja tarpeen tulleen lisätä suolaa.

Valmista nyhtöä voi maustaa erilaisilla kaupan maustekastikkeilla oman maun mukaan. En nyt tarkoita tässä ketsuppia, vaan lähinnä erilaisia grillikastikkeita.  Älä missään olosuhteissa heitä padassa olevaa lientä pois. Jos sitä on paljon, siivilöi se ja pakasta esimerkiksi jääpalamuoteissa. Ja tadaa – sinulla on erinomaisia lihaliemikuutioita omasta takaa! Jos sitä on vähän, siivilöi se ja sekoita nyhdettyyn karitsaan niin että liha säilyy mehukkaana. Ei haittaa että liha on kosteaa, voit mopata kastikkeen leivällä.

Tämän ohjeen olen alunperin bongannut Nigella Lawsonin kokkiohjelmasta ja pienillä variaatioilla sitä käyttänyt useamman kerran. Meillä suosion saaneissa karitsapitaleivissä oli tarjolla tsatsikin ja hummuksen lisäksi tomaattisiivuja, limelohkoja, tuoretta korianteria silputtuna, paprikaa ja ohuen ohuita punasipulisiivuja. Näistä sai itsekukin rakentaa haluamansa herkun eli sama ruoka maistui helposti kaikenikäisille ruokarajoitteisille kuin muuten valikoiville syöjille. Kaupasta saa isompia ja pienempiä pitaleipiä jotka on helppo lämmittää vaikka leivänpaahtimessa.

Tsatsiki:  raasta yksi kurkku ja 1-2 valkosipulinkynttä, sekoita paksuun maustamattomaan jogurttiin sopivan paksuiseksi kastikkeeksi.  Ripsauta suolaa ja maista. Anna levätä jääkaapissa mielellään yön yli.  Jogurteissa on eroja, paksumpien kohdalla en ole valuttanut kurkkua vaan kurkkumehu on saanut ohentaa kastikkeen sopivaksi.

Hummusta: surauta tehosekottimessa 1 tölkki/ purkki kypsiä kikherneitä 3 rkl tahinia ( ei pakollinen) 4rkl sitruunamehua, 2 valkosipulinkynttä puristettuna.  Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa vettä niin että saat sopivan ohuen dipin. Lusikoi hummus syvälle lautaselle ja liruta päälle öliiviöljyä.