Keitot ja laatikot ovat perheen kuin perheen perusruokaa. Helppoa väsätä kasaan vaikka aikaa olisi niukaltikin, erilaisia versioita voi tehdä rajattomasti ja ennenkaikkea - tulee hyvää ruokaa joka maistuu koko perheelle. Kaikille perheille on varmasti tuttu tilanne että ruokaa tartteisi saada arki-iltana pöytään ja nopeasti. Kaikkien hermoja säästävä ratkaisu on soppa jonka olen tehnyt valmiiksi sunnuntai- iltana. Sen avulla pääsee ruokahuollossa suunnilleen tiistain kohdalle eikä mitä-tänään-syödään- ruokakriisi ole heti vastasssa. Eikä ole edes kallista. Suosittelen nyt ainakin kokeilemaan. Karitsan jauheliha on tosi maukasta, siinä on sellainen hieno aromi ettei se välttämättä kaipaa suolan lisäksi muista mausteitakaan. Mutta nämä ovat makukysymyksiä, joten kannattaa aina ahkerasti maistella niitä tuotoksiaan ja tarpeen mukaan vähän kerrallaan lisätä suolaa ja mausteita. 

Kaupasta saa valmiita pakastekeittovihannespusseja joten yksinkertaisimmillaan soppaan tarvitaan paketti karitsanjauhelihaa, pakastepussillinen peruna-vihannessekoitusta ja lihaliemikuutio. Ruskistat jauhelihan soppakattilan pohjalla, kaadat päälle sen vihannespussin ja litran verran vettä, murustelet liemikuution ja annat koko komeuden kiehahtaa. Ei mene varmana edes puolta tuntia kun on porukka sopalla. 

Perinteisempään versioon tarvitset seuraavat ainekset

500g karitsanjauhelihaa

2 varsisellesin vartta tai 150g juuriselleriä kuorittuna ja kuutioituna                                                

1 iso sipuli silputtuna                                                                                                                        

2 isoa porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna 

150g palsternakkaa kuorittuna ja kuutioituna

150g lanttua kuorittuna ja kuutioituna

200g herneitä

1 tlk tomaattimurskaa

500g kiinteitä perunoita kuorittuna ja paloiteltuna

1rkl kuivattua salviaa, 1rkl tuoretta persiljaa, suolaa, 1 lihaliemi- tai kasvisliemikuutiota, 10 maustepippuria, 1-2 laakerinlehteä, 5 valkopippuria, öljyä, ketsuppia. 

Ruskista karitsan jauheliha öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää 1/2tl suolaa sekä kaikki muut ainekset paitsi ketsuppi, herneet ja persilja. Kaada päälle 1,5l kiehuvaa vettä ja anna sopan kiehua hiljalleen kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä. Lisää jäiset herneet, silputtu persilja ja 3rkl ketsuppia, sekoita ja maista. Älä keitä enää, herneet sulavat nopeasti kuumaan keittoon. 

Kauppojen vihannesosastoilta löytyy myös valmiita porkkana-juures- mausteyrtti- settejä joiden avulla soppaan tavittavat vihannekset löytyvät yhdestä paketista.