Vuosia sitten kun tapasin mieheni ja kysyin ehdotuksia päivänruuaksi, hän tapasi aina toivoa vuorotellen lempiruokiaan makaronilaatikkoa ja lihapullia. Siinä alkuhuumassa laitoin sitten aika paljon makaronilaatikkoa ja pyörittelin pullia, mutta jossain vaiheessa kyllästyin ja opetin hänet tekemään niitä ihan itse. Ensin yhtä ja sitten toista lempilajiaan. Se olikin hyvä juttu, koska hän on paljon parempi pullien pyörittäjä kuin minä. Minun pullani ovat sellaisia aina vähän liian isoja, vähän eri kokoisia eikä niiden pyörittäminen ole oikein koskaan minua innostanutkaan. Molempia voi varioida lähes loputtomasti eri mausteilla, yrteillä ja lisukkeilla, niin ettei niihin kuitenkaan aivan täysin pääse kyllästymäänkään.  Nykyään jos lapselta kysyy toiveita että mitä tänään syötäisiin, niin yleensä se on ”perunamuusia ja lihapullia”...  Jos ihan rehellisiä ollaan myös hänen makaronilaatiikkonsa on parempi kuin minun tekemäni, mutta palataan sen salaisuuksiin toisen kerran.

Meillä syödään lihapullia arkena yleensä ihan perinteisesti perunamuusin kanssa, mutta ne ovat myös mainio tarjottava esimerkiksi juhliin. Pullat voi pyöritellä ja paistaa hyvissä ajoin ennakkoon, ja tarjoilla haaleina erilaisten dippien tai kastikkeiden kanssa.  Lihapullat vaativat hieman näpertelyä, mutta ei anneta sen lannistaa, edes arki- iltana.

Lihapullataikina on helppo ja nopea sekoittaa yhdessä kulhossa, pyörittelyn voi tehdä lasten kanssa osana yhteistä illanviettoa ja kun paistaa pullat pellillä uunissa niin käryäkin on paljon vähemmän.  Mukeloillekin maistuu hyvin ruoka jota on saanut itse olla tekemässä alusta asti.

Ihan klassiseen peruslihapullataikinaan tarvitaan 500g karitsan jauhelihaa, pussillinen sipulikeittoa, 0,5dl korppujauhoja, purkillinen kermaviiliä ja yksi muna. Sekoita kaikki tasaiseksi ja pyöritä pulliksi.  Joskus bongasin aivan mahtavan Martta- niksin lihapullista: lusikoi lihapullataikina muovipussiin, purista ilman pois ja leikkaa kulmaan reikä. Ja PURSOTA pullat pellille tai pannulle! Tuo on juuri sellainen niksi jota katsellessa ihmettelee että miten ei ole itse asiaa aikaisemmin hoksannut. Minä olen vain hihitelellyt lihapullasaksille turhakkeina ja pyöritellyt niitä epäkokoisia pulliani...

Lihapullien loistavuus on juurikin se että niitä voi varioida lähes loputtomasti. Tässä vielä pari meillä suosittua ohjetta, toinen Hesarista joskus löytynyt, molemmat hieman itämaisia makuaailmaltaan. Karitsan jauheliha sopii näihin kuin nenä päähän. 

Syyrialaiset karitsapullat

  •  
  • 600 g karitsan jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • ½ tl juustokuminaa
  • ½ tl kanelia
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl garam masalaa

Kastike:

  • 100 g tahinia
  • ½ dl granaattiomenakastiketta
  • 1 sitruunan mehu

Sahramiriisi:

  • 2 ½ dl jasmiini- tai basmati-riisiä
  • ½ l vettä
  • ½ tl sahramia
  • ½ tl suolaa
  • 4 rkl rypsiöljyä

 Pilko sipuli pieneksi murskaksi. Sekoita sipulisilppu jauhelihan kanssa. Lisää mausteet. Sekoita huolellisesti ja muotoile massasta palloja. Aseta pallot uunivuokaan ja kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Ota vuoka uunista ja kaada erilliseen astiaan pullista irronnut liemi.

 Valmista kastike. Sekoita tahini, graniittiomenakastike, sitruunamehu ja lihapullista irronnut neste. Sekoita tehosekoittimessa. Mikäli et löydä valmista granaattiomenakastiketta, voit valmistaa sen itse granaattiomenamehusta. Lisää 1 dl mehua ruokalusikalliseen sokeria ja keitä kokoon kunnes jäljellä on noin ½ dl kastiketta. Kaada kastike pullien päälle ja paista uunissa vielä 15 minuuttia.

 Valmista riisi. Kuumenna öljy miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää riisi kattilaan ja sekoita. Lisää kuuma vesi, sahrami ja suola. Sekoita. Kun vesi alkaa kiehua, pane kansi päälle ja käännä levyn lämpötila ykköselle. Keitä 10–15 minuuttia.

 Tarjoa riisi lihapullien ja kastikkeen kera.

 

Helpot itämaiset lihapullat

Lihapullataikina:

500-600 g karitsan jauhelihaa

1 tl juustokuminaa

2 tl kuivattua tai kourallinen tuoretta minttua

2 tl ras el hanout -mausteseosta

1 tl harissatahnaa

1 kananmuna

1 dl korppujauhoja

1 tl suolaa

mustapippuria, 1 sitruunan mehu ja kuori

kastike

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2dl punaviiniä

500g paseerattua tomaattia

1 kanelitanko

oliiviöljyä, vettä, suolaa, pippuria, sokeria

Sekoita mausteet, muna ja korppujauhot. Pese sitruuna kuumalla vedellä ja raasta kuori. Yhdistä kaikki lihapullataikinan aineet tasaiseksi massaksi käsin sekoittaen. Jätä taikina tekeytymään ja laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

Kastiketta varten silppua sipulit ja kuullota ne tilkassa oliiviöljyä uunin kestävässä astiassa. Kaada joukkoon viini ja lisää paseerattu tomaatti, kanelitanko ja vähän vettä. Lisää suolaa ja pippuria sekä ripaus sokeria.

Tee taikinasta pieniä pullia. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja upota pullat kastikkeeseen. Jos kastike ei peitä pullia, lisää vettä. Hämmennä ja laita kansi päälle. Anna padan hautua uunissa vähintään tunti, mieluusti kaksi. Tarkista, etteivät pullat kuivu ja kääntele varoen. Nauti couscousin tai riisin kera. Tai lusikoi pullia sämpylän sisälle. Tai nappaile menemään ihan cocktailpaloina.