Löysin joskus netistä Jaakko Kolmosen hitsin hauskan rosvopaistiohjeen kokonaiselle lampaalle. http://www.kokkikolmonen.com/tuotteet.html?id=1%2F332

Kun leivontaohjeissa yleensä aloitetaan sanoitta ”ota puhdas kulho”, niin Jaakon rosvopaistiohje alkaa lampaan varastamisella. Toisaiseksi olen käyttänyt omaa tai ostolammasta,  ja niitäkin ihan paloina enkä kokonaisena. Mutta hei – onhan se hyvä olla ohje valmiina siltä varalta että joskus tulee eteen tilanne että tarvitsee tehdä rosvopaistia kokonaisesta varastetusta lampaasta...  Hieman pienemmässä mittakaavassa rosvopaisti on (grillauksen ohella) mahtavan miehekäs tapa laittaa ruokaa.  Kaivetaan kuoppaa ja pidetään nuotiota – kuka ei tykkäisi nuotion polttamisesta?!?! Tämä on ihan mahtava tapa viettää juhannusaattoa ja laittaa yhdessä ruokaa! 

Jaakon ohjeessa tulee esille muuten yksi tosi tärkeä asia karitsan ja lampaanlihan eroista. Kyseessä on kaksi aivan erilaista lihaa jotka tulee valmistaa eri tavoilla. Karitsanliha tarkoittaa alle vuoden ikäistä lammaseläintä. Käytännössä kyseessä on  6-10kk  ikäinen ja lähes 40kg painava nuorikko josta saadaan 18 - 22kg lihaa.  Karitsanlihan aromi on mieto ja miellyttävä, ja liha on mureaa ja kypsyy nopeasti.  Yli vuoden ikäisen lampaan maku on voimakkaampaa ja liha kaipaa hieman pidempää kypsennysaikaa. Kun kaupan pakastealtaasta löytyy paketti jossa lukee mutton, on kyseessä juuri lampaanliha eli hieman vanhemman eläimen lihaa. Eli tarkkaavaisuutta sinne ostoksille. Suomalainen eli Suomessa kasvatettu lampaanliha on käytännössä aina karitsaa, kulkipa se sitten millä nimellä tahansa.

Mutta asiaan – meidän taloudessa noudatetaan varsin perinteistä työnjakoa ruuanlaiton suhteen. Mies grillaa, minä en. Mies askartelee innolla rosvopaistia, minä en. Tässä siis Teemun rosvopaistiohje, testattu ja hyväksi havaittu.

Tarvitaan kokonainen paisti tai lapa. Luullinen liha on aina maukkaampaa, mutta ei luuttomaksi leikattukaan huono ole. Paistin koko saa olla aika reilu 3,5-5kg koska hommaa on kuitenkin sen verran ettei kerralla viitsi kovin pientä paistia tehdä. Tee lihaan pienellä terävällä veitsellä viiltoja, ja työnnä viiltoihin kuorittuja valkosipulinkynsiä, suolaa, pippuria, timjamia, rosmariinia ja raastettua sitruunankuorta. Raasta mukaan vain keltaista osaa. Hiero mausteita lihaan ronskein ottein ja jätä marinoitumaan yön yli.

Kääri paisti huolella ensin leivinpaperiin, sitten useampaan kerrokseen ( 5-6) sanomalehteä. Kastele sanomalehtipaketti ja kääri koko komeus vielä kaksinkertaiseen folioon.

Jos teet ruokaa kotona, tässä kohden nosta paketti pellille ja laita uuniin, ensin kaksi tuntia 150C ja sitten vielä   kuutisen tuntia 100C. 

Jos laitat ruokaa osana yhteistä kesänviettoa, olet kaivanut paloturvalliseen maastonkohtaan kuopan johon paistipakettisi mahtuu helposti. Rakenna kuoppaan nuotio ja polta kunnes nuotiossa on hyvä hiillos. Tässä menee noin neljä tuntia. Liekkejä ei saa näkyä, koska ne polttavat paistin pilalle. Nosta paistipaketti hiilloksen päälle ja lapioi päälle tiiviisti maata ( hiekkaa).  Paisti valmistuu noin neljässä tunnissa. Lapioi paketti  varovasti esille ja anna vetäytyä ainakin tunnin verran ennen tarjoilua.