Tämä mehevän pataruuan ohje löytyi alunperin Kauppalehti Option reseptitestistä nimellä Lammas- myskikurpitsa- luumutagine. Ja nimenomaan lammastagine eikä karitsa. Toki tässä voi käyttää karitsaakin, mutta mikäli löytyy lammasta, niin tämä on hyvä resepti. Pitkän haudutusajan myötä liha mureutuu ja lampaan hieman voimakkaampi maku on edukseen. Karitsan mieto aromi voisi mennä tässä vähän hukkaan. 

Option ja sen reseptitestistä olen itseasiassa löytänyt monesti hyviä ja kiinnostavia ohjeita sekä keittokirjoja. Minulla on suoraan sanottuna ihan liikaa keittokirjoja. Säännöllisesti päätän etten osta enää yhtään ainutta. Enkä ostakaan ennen seuraavaa kertaa kun vastaan tulee joku todella oleellinen opus. Minä luen aika paljon, ja myös keittokirjoja luen paitsi ohjeiden vuoksi, myös "pelkästään" inspiraation ja uusien ideoiden vuoksi. Hyvänä esimerkkinä on Sabrina Ghayourin kirja Persiana, josta löytyy tämäkin resepti. En ole ostanut kirjaa (vielä) mutta muutaman kerran olen sitä selaillut ja saanut siitä innostusta ja innoitusta tutustua lisää lähi- idän ruokakulttuuriin ja makuihin. Mitä enemmän olen uskaltanut sanoa ääneen etttä yöpöydälläni on iltalukemisena muutama keittokirja, sitä useampi ystävä on uskaltautunut kertomaan että harrastaa samaa. Eli turhaan piilottelin lukuvalintojani kun heti löytyi vertaistukea! 

Itämaita henkivään lammaspataan tarvitaan seuraavat ainekset

2 sipulia isoina lohkoina

800g luutonta lampaanniskaa ( olen käyttänyt myös lapaa) noin 4cm paloina

3tl juustokuminaa

1,5tl kanelia

1,5tl kurkumaa

2rkl tamarindia

2,5 rkl juoksevaa hunajaa

1 pieni myskikurpitsa lohkoina

pari kourallista kuivattuja luumuja

merisuolaa, kasviöljyä

Kuullota sipulilohkot öljytilkassa isossa kattilassa. Lisää lihapalat ja pyörittele niitä jotta saat joka puolelle ruskistettua paistopintaa. Lisää juustokumina, kaneli, kurkuma ja reilusti suolaa ( aloita 2 teelusikallisesta ja lisää tarvittaessa). Sekoita huolellisesti. Lisää tamarindi ja hunaja ja sekoita jälleen. Kaada kattilaan kiehuvan kuumaa vettä sen verran että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä 1,5 -2 tuntia välillä sekoitellen. Mieto lämpö on suhteellinen juttu joka riippuu hellasta ja löytyy vain kokeilemalla. Lämpö on sopiva kun liemi ei kiehu raivoisasti vaan "hymyilee" eli koko ajan hieman poreilee. 

Lisää kattilaan lohkottu kurpitsa ja lisää taas kiehuvaa vettä sen verran että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta puolisen tuntia, lisää luumut ja hauduta vielä puoli tuntia kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä ja pehmeitä kun kokeilet niitä haarukalla. Mausta ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa riisin tai couscousin kera.