Heinäkuu näyttää alkaneen sateisena mutta hei, ei anneta sen lannistaa! Kesä on ihanaa aikaa, satoi tai paistoi. Oli lomaa eli ei. Ruuanlaitto on kivaa, grillaaminen varsinkin!  Tai no joo, monet grilliruuat kannattaa valmistella ensin esimerkiksi keittämällä  (tai ainakin marinoimalla) niin että grillissä ruoka tarvitsee oikeastaan enää vain  ottaa rapea pinta ja ihana tuoksu.  

Meillä tykätään tehdä erilaisia vartaita, sekä grillissä että uunissa. Vartaat ovat oikeastaan täydellistä ruokaa – helppo tehdä, kaikki voivat osallistua ja saa juuri sellaisen kombon kun haluaa. Jos ei tykkää herkkusienistä niin ne voi jättää pois ja laittaa paprikaa ja sipulia vaikka tikkunsa täyteen. Tai paprikaa ja sipulia ja kesäkurpitsaa. Tärkeää on se että liha on sellaista ruhon osaa ja sen kokoisia palasia että se kypsyy nopeasti tai lähinnä että se kypsyy samaa tahtia mahdollisesti samassa vartaassa olevien kasvisten kanssa. Muuten käy ikävästi kun liha on vielä raakaa ja paprikanpalanen siinä kyljessä jo palanut.  Tämän vuoksi itse usein teen erikseen lihavartaat ja lisukkeeksi kasvisvartaita joista voi lautaselleen koota sopivan kokonaisuuden. 

Vartaita voi myös tehdä vaikka yhden kerrallaan. Tämä on tärkeä huomio -  nimittäin kun sain palautetta että monet näistä ohjeista on mitoitettu suurperheelle tai vähintäänkin useammalle isoruokaiselle.  Miksi ei ole karitsaohjetta pieniruokaiselle sinkulle?! Mutta vartaat ovat siis vastaukseni tähän kysymykseen tällä hetkellä. Yritän pitää asian jatkossakin mielessä niin että tulisi laitettua vaihtoehtoja myös pienempiä annoksia silmälläpitäen.

Toimivat vartaat syntyvät suunnilleen näin: 

1kg karitsan paistia noin kolmen sentin kuutioina

1dl öljyä

1rkl kuivattua chilirouhetta

1 tl garam masalaa

1tl kuivattua valkosipulia

1 rkl suolaa

Sekoita karitsakuutiot, mausteet ja öljy muovipussissa huolellisesti niin että liha on kauttaaltaan marinadissa. Laita pussi jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi, mielellään yön yli. Jos käytät puisia vartaita laita ne likoamaan kylmään veteen. 

Pujota kuutiot vartaisiin ja grillaa hiilloksella 5-10 minuuttia. Syömään!