Jos jonkun kokin haluaisin Suomeen käymään niin se on kyllä Gordon Ramsay. Sellainen levottoman oloinen kovaääninen sählääjä joka on kuitenkin aivan timanttinen kokki jolla on paitsi tiukka ammattitaito myös intohimoinen suhde hyvään ruokaan. Ja keittokirjatkin on hyviä! Aikaisemmin jo vähän mainitsinkin että ostohysteria iskee päälle aika usein keittokirjahyllyn kohdalla, ja niitä tulee osteltua välillä vähän inspiraation vallassa. Mutta kyllä minä niiitä sitten luenkin inspiraatiota  ja ideoita hakiessa. 

 

Jamie Oliver taas on toisenlainen sählääjä, sellainen ärsyttävä. Tiedättehän, sellainen joka sotkee yli oman tarpeen, mittaa kaiken kouralla vähän sinnepäin ja näyttää koko ajan siltä että aikoo nuolaista sormiaan kesken kokkailun. Tottakai mahtava kokki hänkin, ja erityismaininta siitä että Jamie on nostanut esille UK:n eri alueiden unohdettuja ruokia, juomia ja leipomuksia. Siis vähän samalla tavalla kun Jaakko Kolmonen takavuosina nosti televisiossa julkisuuteen veripaltun ja klimppisopan ja muut maakuntien vähemmän tunnetut herkut. 

 

Mutta - minulta siis ääni Gordonille. Tämä sopan ohje löytyi hänen Pubiruokaa - kirjastaan josta olen kokkaillut aika montakin kertaa. (Ei siis pelkkä kirjahyllyn täyte sekään kirja!). Alunperin tartuin ohjeeseen koska minulla oli karitsanlapa joka ei mahtunut pakastimeen ja piti keksiä siitä joku ruokalaji. Sahasin rautasahalla lavan muutamaan palaan niin että se mahtui isoimpaan kattimaan ja siitä se sopan keittäminen sitten lähti. Ja kyllä kannatti! Ohraryynit sopan suurusteena perunan tai makaronin sijaam ovat kivaa vaihtelua ja hyvä idea jota olen käyttänyt sittemmin muissakin ruokalajeissa.  Aikaahan tässä menee, sitä ei voi kiistää, mutta toisaalta hellalla liha kuplii hyvin pitkälle ilman valvontaa. Lupaan että kannattaa kokeilla!

 

1kg luullista lapaa

1 sipuli kuorittuna

1 iso porkkana kuorittuna

2 ison purjon valkoinen osa halkaistuna pitkittäin kahtia

2 laakerinlehteä

1 (600g) lanttu kuorittuna

1 (600g) nauris kuorittuna

125g ohrasuurimoita

timjamia

tuoretta persiljaa silputtuna

Hiero lihaan suola ja pippuri. Laita liha isoon pataan, peitä kylmällä vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahtoa. Vinkki - heti kun vesi alkaa kiehua, lisää pataan pari desiä kylmää vettä, ja vaahto nousee paremmin pintaan.  Sillä välin pilko sipuli, porkkana ja purjo isoiksi lohkoiksi.

Kun liemi on kirkasta, lisää kattilaan sipuli, porkkana, puolet purjoista, laakerinlehdet ja timjami. Anna kiehua 2,5-3 tuntia eli kunnes liha on erittäin kypsää. Tunnistat kypsän lihan siitä että luu irtoaa helposti eli luun pystyy nostamaan pois kattilasta puhtaana. Kuori tarvittaessa vaahtoa. Nosta liha pois liemestä ja anna jäähtyä hieman. Leikkaa liha suupaloiksi tai riivi se suikaleiksi.


Siivilöi liemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Kuutioi nauris ja lanttu suupaloiksi ja lisää ne kiehuvaan liemeen ohrasuurimoiden ja loppujen purjojen kanssa. Tarkista suola ja pippuri. Anna kiehua 30-40 minuuttia eli kunnes vihannekset ja ohrasuurimot ovat kypsiä. Lisää liha, kuumenna ja tarkista maku. Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle tuore silputtu persilja.