Jossain muualla - kuten esimerkiksi keskisemmässä Euroopassa kesä hohkaa vielä kuumana mutta näillä leveyksillä elokuussa eletään aikoja jolloin viimeistään illalla täytyy hyväksyä vuodenkierron faktat ja etsiä pitkähihaista päälleen. Sanon tämän vain hieman katkerana koska olen Facebookista seurannut tällä viikolla useamman kaverin päivityksiä lentokentältä kohteenaan joku aurinkoinen rantakohde. Ei kuitenkaan anneta katkeruuden lannistaa vaan keskitytään omaan suoritukseen. Esimerkiksi omaan suoritukseen omassa keittiössä.

 

Kaulakiekot ovat tosi hyvä kohta lampaan ruhossa. Kuten monasti todettua, liha on parasta luun vieressä, ja kaulasssa on luun lisäksi sidekudoksia ja rasvaa joista totisesti saa aikaan erinomaista makua. Paistikiekkoja kannattaa kokeilla myös grillissä, kaulakiekot minun kokemukseni mukaan ovat enemmän edukseen pitkään kypsennettyinä. Vaikka näin yksinkertaisesti kuten seuraavassa: 

 

Karitsan kaulakiekot uunissa

 

Neljälle hengelle tarvitsen hieman kiekkojen koosta riippuen 1-2 kpl kaulakiekkoja. Suolaa ja pippuroi kiekot, ja lado ne uunivuokaan kokonaisten valkosipulinkynsien, rosmariini- ja timjaminoksien kanssa. Lisää vettä niin että lihat ovat juuri ja juuri peitossa.

 

Laita vuoka uuniin 200C noin 45 - 60min. Kokeile lihan kypsyyttä, paistoaika riippuu kiekkojen paksuudesta. Valmiista niskakiekosta luu irtoaa lihasta puhtaana nostamalla.  Lisää tarvittaessa vettä. 

 

Kun liha on kypsää, liemen voi siivilöitä, tarvittaessa keittää kasaan ja käyttää kastikkeena. Seuraksi suosittelen vielä elokuussa keitettyjä pottuja, vähän talvemmalla klassisesti pottumuusia. Ihan vain siksi että joskus ihminen kaipaa lohturuokaa sielunsa temppelin tueksi ja mikään ei ole lohdullisempaa kuin kuuma, kuohkea perunamuusi voisilmällä.