Ollaan nyt ihan rehellisiä. Keitetyn kaalin haju on kamala.Siitä ei vaan pääse mihinkään, ja haju on syy siihen miksi esimerkiksi minä välttelen keittiössä kaalin keittämistä vaativia ruokalajeja. Silti esimerkiksi lammaskaali maistuu tosi hyvältä, varsinkin uudelleenlämmitettynä kuten useimmat kaaliruuat. Lammaskaalilla on ehkä vähän sellainen vanhan kansan fiilis tai ainakaan minun silmääni ei ole sattunut ruuhkaksi asti ohjeita, vaikka kuinka tässä eletäänkin retroruokabuumia. Voi tietysti olla että olen lukenut vääränlaisia lehtiä tai buumi ei ole vielä ehtinyt lammaskaaliin asti.

Lammaskaali on perinteisesti syksyn ruokaa, kesälammas on päätynyt pölkylle ja komeat kaalit pullistelevat kasvimaalla. Silläkin uhalla että kuulostan kliseiseltä, sanon että edelleenkin kannattaisi panostaa aineksiin ja ruokalajeihin jotka ovat sesongissa. Kuten syksyllä ostaa ja kokata lammasta joka on viettänyt kesänsä laitumella. 

Netistä etsiskellessä vertailukohteita tuli vastaan Jaakko Kolmosen ohje vähän isommalle porukalle http://www.kokkikolmonen.com/tuotteet.html?id=8/374. Minä olen kuitenkin pysynyt vähän pienemmissä annoksissa tässä(kin) ruokalajissa.

Lammaskaali noin kuudelle 

1kg luista lampaan tai karitsan lihaa, esim niskaa, lapaa tai kyljeä. 

3 sipulia

2 valkosipulinkynttä kuorittuna

4 porkkanaa

1 valkokaali

3 laakerinlehteä, 10kpl mustapippuria, 10kpl maustepippuria 1rkl tuoretta meiramia tai timjamia

suolaa, öljyä tai voita

Paloittele liha isohkoiksi kuutioiksi ja ruskista joka puolelta voissa tai öljyssä.

Lisää karkeasti paloiteltu sipuli ja halkaistut valkosipulinkynnet ja pyörittele hetki öljyssä lihojen kanssa. Kuori ja paloittele porkkanat, lisää pataan. 

Poista kaalista uloimmat lehdet ja kanta. Suikaloi kaali ja sekoittele se vähän kerrallaan pataan, sitä mukaa kun kaali pehmenee kypsyessään niin että kaikki mahtuu ja saat sekoitettua kaiken kunnolla. 

Lisää lopuksi mausteet ja suola. Lisää vettä noin puoleenväliin pataa, kansi päälle ja nosta uuniin 150C noin kolme- kolme ja puoli tuntia. Maistamalla ja kokeilemalla selviää onko liha kypsää ja ruoka valmista. Lisää vettä tarvittaessa vähän kerrallaan. Voit viimeistellä padan siirapilla ( noin puoli desiä) mutta tämä on herkkua kuoriperunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa ihan tällaisenaan. Ja kuten sanottua, tämä on jos mahdollista vielä parempaa uudelleenlämmitettynä joten reilun kokoinen resepti ei haittaa yhtään!