Tiedättekö sen tunteen kun perheellä on kamala nälkä, itsellä kamala väsy ja kaupassa kamala ruuhka? Ei millään jaksaisi ryhdistäytyä ruuanlaittoon ja loihtia jotain terveellistä, herkullista, nopeaa ja sopuhintaista kuten täydellisillä ihmisillä on tapana. Tähän lapsiperheissä hyvin tunnettuun tilanteeseen apua tarjoaa jauheliha, joka on kyllä turhan aliarvostettu raaka- aine. Laadukas jauheliha on aina hyvä idea, karitsan jauheliha vielä astetta parempi. 

 

Jauhelihaperunasoselaatikko on lohturuokien aatelia, sen jäljiltä moni ankea päivä ja ilta tuntuvat paljon helpommilta. Tässä kätevän emännän lihaperunasoselaatikossa otetaan vastaan kaupan pakastealtaan tarjoama tuki, jonka käyttöä ei pidä hävetä. Toki voit myös tehdä perunamuusin itse, kuori, keitä ja survo muusiksi noin 2kg jauhoisia perunoita. Paras muusihan tulee puikuloista, mutta mikä tahansa jauhoinen peruna ajaa asian. 

 

Tarvitaan

2 pussia (a 750g) perunamuusiaineksia pakastealtaasta

500g karitsan jauhelihaa

1 sipuli pieneksi pilkottuna

8dl maitoa

2 kananmunaa

suolaa, mustapippuria, öljyä paistamiseen

 

Tee näin

Ruskista jauheliha öljytilkassa. 

 

Jauheliha kuten muutkin lihat kannattaa nostaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista, suoraan jääkaapista pannulle laitettuna se turhaan jäähdyttää pannua eikä liha ruskistu kunnolla. Myös paistinpannun tulee olla kuuma, kylmälle pannulle mätkäisty kylmä jauheliha ei ruskistu herkulliseksi. 

 

Kun jauheliha on lähes kypsää, lisää pannulle hetkeksi pehmenemään pilkottu sipuli, 2tl suolaa ja 1tl rouhittua mustapippuria. 

 

Vatkaa kevyesti muna ja maito sekaisin. 

 

Tyhjennä perunasosepussit jäisenä uunivuokaan, ja kaada päälle jauheliha- sipuliseos sekä munamaito. 

 

Kypsennä vuokaa 225C noin vartin verran, sekoita ainekset tasaiseksi ja tarkista maku. Jatka paistamista vielä 30-40min kunnes pinta on kauniin ruskea. 

 

Lisää vihanneksia ja vaihtelua saa helposti lisäämällä sekaan pussillisen pakastepinaattia, herne-maissi-paprikaa tai korvaamalla osan muusista esim valmiilla bataatti – tai punajuuri-perunasoseella.  

 

Vuoan voi myös tehdä jääkaappiin edellisenä iltana paistamista vaille valmiiksi, ja kotiintullessa nostaa vuoka uuniin. Ihan pian syödään!